Nama Perempuan Bermula dengan Huruf G | Himpunan Nama Islami dan Artinya

Nama Lelaki Nama Perempuan Rangkaian Nama Bayi Islami Senarai Nama Kegemaran Nama-nama Nabi Dan Rasul Asmaaul Husna Gabungan Nama Terpilih 2022 Nama Anak Terbaru Dan Popular 2022
Cari Arti Nama:

Nama-nama Pilihan - Perempuan

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.

A (218) B (71) C (7) D (80) E (12) F (89) G (29) H (117) I (56) J (34) K (53) L (32) M (93) N (119) P (1) Q (25) R (77) S (139) T (49) U (20) W (30) Y (24) Z (52)
G
Ghabirah
Yang lalu
Ghada
Gadis muda yang cantik
Ghadah
Gadis muda yang cantik
Ghadziyah
Menyenangkan
Ghaida
Berawan
Ghaisani
Cantik dan muda
Ghaliah
Yang mahal, berharga
Ghalibah
Menang
Ghaliyah
Haruman
Ghaliyati
Yang mahal
Ghamirah
Yang mengembara
Ghaniah
Yang cantik
Ghanimah
Yang menang, penghasilan (kasab)
Ghaniyah
Cantik dan muda
Ghaniyyah
Kaya
Ghassani
Kecantikan dan kelembutanku
Ghauthiah
Pertolongan
Ghayda
Kecantikan dan kelembutan remaja
Ghazalah
Matahari terbit
Ghaziah
Pejuang
Ghazlina
Tenunan
Ghazwani
Kepahlawanan
Ghina
Kekayaan
Ghisyawah
Tutupan, akhir
Ghufrani
Keampunanku
Ghunwah
Nyanyian
Ghurrah
Putih berseri
Ghusni
Ranting
Gulnar
Bunga (Persian)

 


Memilih nama Islam yang bermakna

Saat Allah memberkatimu dengan anak kecil adalah sesuatu yang membahagiakan. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga percubaan dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama kamu untuk setiap anak yang baru dilahirkan, selain penjagaan dan kasih sayang, adalah untuk memberikan nama anak anda dengan nama yang membawa kehormatan dan makna Islam di belakangnya.

Hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (SAW) mengubah nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka bermaksut kejahatan.

Sebagai contoh, seseorang yang bernama Harb ("perang") namanya ditukar menjadi Silm ("damai"), dan seorang yang bernama Al-Munba'ith ("orang yang menipu") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri (untuk kebenaran)").
 

 
x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!