Nama Perempuan Bermula dengan Huruf Q | Himpunan Nama Islami dan Artinya

Nama Lelaki Nama Perempuan Rangkaian Nama Bayi Islami Senarai Nama Kegemaran Nama-nama Nabi Dan Rasul Asmaaul Husna Gabungan Nama Terpilih 2022 Nama Anak Terbaru Dan Popular 2022
Cari Arti Nama:

Nama-nama Pilihan - Perempuan

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.

A (218) B (71) C (7) D (80) E (12) F (89) G (29) H (117) I (56) J (34) K (53) L (32) M (93) N (119) P (1) Q (25) R (77) S (139) T (49) U (20) W (30) Y (24) Z (52)
Q
Qaidah
Pemimpin
Qaila
Pandai bicara
Qaireen
Kebaikan
Qairina
Kebaikan
Qaisara
Permaisuri
Qaisarah
Permaisuri
Qamar
Bulan
Qamariyah
Berdasarkan bulan
Qamarul
Bulan
Qaniah
Merasa puas dan rela
Qanitah
Taat, berbakti, shlat lama berdiri
Qariah
Pembaca
Qaribah
Dekat
Qarirah
Pandangan yg sejuk
Qasamah
Keindahan dan kecantikan
Qasrina
Istana
Qatrunnada
Titisan embun
Qiblah
Arah solat
Qiladah
Kalung, perhiasan
Qimah
Harga sesuatu, kadarnya
Qismah
Bahagian, nasib
Qistina
Keadilan
Qisya
Hidup dalam keadaan baik. Varian dari Aisha.
Qubilah
Kerukunan
Qurratu Ain
Sedap dipandang mata

 


Memilih nama Islam yang bermakna

Saat Allah memberkatimu dengan anak kecil adalah sesuatu yang membahagiakan. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga percubaan dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama kamu untuk setiap anak yang baru dilahirkan, selain penjagaan dan kasih sayang, adalah untuk memberikan nama anak anda dengan nama yang membawa kehormatan dan makna Islam di belakangnya.

Hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (SAW) mengubah nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka bermaksut kejahatan.

Sebagai contoh, seseorang yang bernama Harb ("perang") namanya ditukar menjadi Silm ("damai"), dan seorang yang bernama Al-Munba'ith ("orang yang menipu") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri (untuk kebenaran)").
 

 
x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!