Nama Perempuan Bermula dengan Huruf U | Himpunan Nama Islami dan Artinya

Nama Lelaki Nama Perempuan Rangkaian Nama Bayi Islami Senarai Nama Kegemaran Nama-nama Nabi Dan Rasul Asmaaul Husna Gabungan Nama Terpilih 2022 Nama Anak Terbaru Dan Popular 2022
Cari Arti Nama:

Nama-nama Pilihan - Perempuan

Adalah menjadi kewajipan bagi kedua ibu bapa untuk memberikan nama yang baik kepada anak-anaknya. Berhati-hatilah dalam memilih dan memberikan nama kepada anak-anak. Pilihlah nama yang dianjurkan oleh Islam atau sekurang-kurangnya nama yang membawa maksud yang baik.

A (218) B (71) C (7) D (80) E (12) F (89) G (29) H (117) I (56) J (34) K (53) L (32) M (93) N (119) P (1) Q (25) R (77) S (139) T (49) U (20) W (30) Y (24) Z (52)
U
Ubadah
Sahabat nabi Muhammad SAW, tekun beribadah
Ubaidah
Hamba
Udulah
Adil, menghukum dgn benar
Udzah
Azimat, tangkal
Udzrah
Halangan
Ufairah
Pemberani
Ujubah
Sesuatu yg mengherankan
Ulfah
Persahabatan
Ulya
Lebih tinggi, paling tinggi
Umaimah
Dari kata Umumah (keibuan)
Umairah
Nama wanita dahulu
Umaiyah
Sahabat Nabi Muhammad SAW
Umamah
Cucu Rasulullah SAW dari Zainab
Umayma
Ibu muda
Umniah
Cita-cita, cita-citaku
Umniyati
Cita-cita, cita-citaku
Unaizah
Kambing betina
Urjuwanah
Pohon yang kemerah-merahan, warna merah yang indah
Uzdah
Ada unsur kelebihannya
Uzma
Terbaik

 


Memilih nama Islam yang bermakna

Saat Allah memberkatimu dengan anak kecil adalah sesuatu yang membahagiakan. Kanak-kanak membawa kebahagiaan dan kegembiraan, tetapi juga percubaan dan tanggungjawab yang besar. Salah satu tugas pertama kamu untuk setiap anak yang baru dilahirkan, selain penjagaan dan kasih sayang, adalah untuk memberikan nama anak anda dengan nama yang membawa kehormatan dan makna Islam di belakangnya.

Hanya kerana nama berasal dari bahasa atau budaya tertentu, tidak bermakna ia mempunyai makna Islam yang baik. Beberapa sahabat Nabi Muhammad (SAW) mengubah nama Arab mereka sendiri, kerana makna nama mereka bermaksut kejahatan.

Sebagai contoh, seseorang yang bernama Harb ("perang") namanya ditukar menjadi Silm ("damai"), dan seorang yang bernama Al-Munba'ith ("orang yang menipu") menjadi Al-Mudtaji' ("orang yang berdiri (untuk kebenaran)").
 

 
x
This website uses cookies to improve your experience. More info Got It!